DALLAS 2011

DALLAS

Een roadmovie, een gehallucineerde trip, een heel persoonlijke ode aan Amerika…

Dat is de voorstelling DALLAS, waarin Marien Jongewaard en Truus Bronkhorst zich verhouden tot beelden en gebeurtenissen die tot de iconen van onze tijd behoren. Het Amerika van de grote steden, waar glanzende hoogbouw en uitgewoonde straten het beeld bepalen.

Het Amerika van de Great Society en van de onbegrensde landschappen. Het Amerika van de hoop en van de dood. John en Jacky behoren tot deze wrede sprookjeswereld. Zij reizen door dit verbeelde land – van het Vrijheidsbeeld tot Woodstock, van Wounded Knee tot aan Zabriskie Point – en eindigend op een zonnige novemberdag in de hoofdstad van Texas.

Geweldige voorstelling!” (Groene Amsterdammer, 10-02-11)

“Toneelschrijver Rob de Graaf schiep, na Freetown, opnieuw een meesterlijk toneelstuk: Dallas. (NRC, ****14-1-11)

“De tekst (Rob de Graaf) is muziek, hij krijgt zijn tonen uit het gierende snarenballet van Hijmans, zijn plastiek en ritme door de zeismaaiende dans van Bronkhorst, maar de woordenstroom die het skinny lijf van Jongewaard uitspuwt is in de kern muziek.

[…] Dallas voelt aan als zo’n voorstelling met een enorme noodzaak erin, eronder en erachter, een voorstelling die Marien Jongewaard & Nieuw West al heel lang wilden maken, een vrolijke rouwklacht over het verloren utopia, een sarcastische bokkenzang tegen cynisme, een razende filibuster tegen kunsthaat.
Geweldige voorstelling!” (Groene Amsterdammer, 10-02-11)

“Toneelschrijver Rob de Graaf schiep, na Freetown, opnieuw een meesterlijk toneelstuk: Dallas. (NRC, ****14-1-11)

… Vooral die passie maakt ‘Dallas’ als voorstelling meer dan de moeite waard: dit is kunst omdat het moet.” (Trouw, 17-1-11)