It’s a beautiful day 2015-2016

IT’S A BEAUTIFUL DAY
première di 17 nov Toneelschuur, Haarlem – klik hier voor de speellijst

Truus Bronkhorst, Roxy Jongewaard
en 6 acteurs van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

Truus: Ik ben niet zo goed in verhaaltjes verzinnen.
Roxy:  Ik hou niet van gladde praatjes.
Truus: Het is gewoon één grote brij.
Roxy: Soms dansen we, soms praten we.
Truus: Soms gaat het ergens over, soms niet.
Roxy: Soms is het toneel vol, soms is het leeg.
Truus: Soms is er geluid, soms is het stil.
Roxy: Soms is het licht, soms is het donker.
Truus: Soms gebeurt er wat, soms niet.
Roxy lacht.
Truus: It’s a Beautiful Day.
Roxy: Ja.

In It’s a beautiful day werkt Truus Bronkhorst samen met dochter Roxy en zes studenten van de acteursopleiding in Utrecht. Samen dansen en spelen zij, en maken kabaal. It’s a Beautiful Day is een performance die alle podiumdisciplines fuseert tot één groot Gesamtkunstwerk over onbetwistbare schoonheid. Schoonheid die gelukkig maakt, en moed kan geven om door te gaan. Maar ook schoonheid die kan vernietigen en teniet kan doen.

Concept regie choreografie: Truus Bronkhorst, Roxy Jongewaard, Dik Boutkan Licht en Geluid: René Rood Op het Toneel: Truus Bronkhorst, Roxy Jongewaard, Tessa Friedrich, Sam Ghilane, Olivier van Klaarbergen, Liza Kollau, Yorke Mulder, Jens van Noten, Maxime Vandommele, Birgit Welink Zakelijk Leider: Marten Oosthoek Publiciteit: Bureau tamtam / Lonneke van Eden, Leonie Dijkstra Foto’s: Leo van Velzen

It’s a beautiful day is een productie van Stichting van de Toekomst en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Met It’s a Beautiful Day komt de oude wens van Bronkhorst om dans te maken met acteurs uit. Acteurs dansen zoals geen enkele danser dat zou kunnen is haar opvatting en zij geven een nieuwe lading aan haar werk. De acteurs dansen de ruige en expressievolle dans die Bronkhorst berucht en beroemd heeft gemaakt. Bronkhorst danst mee als leider, als afgedankte, geliefde en outcast

OVER DE MAKERS

TRUUS BRONKHORST

Truus Bronkhorst (1951) studeerde dans bij Max Dooyes, Koert Stuyf, Ellen Edinoff en Bart Stuyf in Amsterdam. En in New York bij Martha Graham, Merce Cunningham, Viola Farber, Kei ta Kei  e.a.

Zij stond aan de wieg van Stichting Dansproduktie (1978) met stukken als Vermiljoen en Lopen, en aan de basis van Vals Bloed (1982) met o.a. She Said en Dagger of Charm.

In 1986 richtte zij ‘de Stichting van de Toekomst’, op en maakte een serie van tien soloprogramma’s. Waaronder Lood en Goud. Samen met theatermaker Marien Jongewaard maakte zij vervolgens tien dansprogramma’s voor hun dansgroep van gemiddeld  tien dansers, zoals Wonderful World, Goodbye Body, The Fall, Soul, I Feel Good  en Exit.

In de 6 jaar na Exit studeerde zij Gyrotonic en Gyrokinesis. Daar geeft zij nu les in.

Met Dallas (2011), een productie van Nieuw West verscheen zij weer op het toneel. Vervolgens danste ze in 2012 Jeanne, een solo van Roy Peters, maakte ze Seule, een soloprogramma voor haarzelf, met groepsstukken voor 20 dansers, en danste ze Bis, een solo van de hand van Jan Martens. In 2013 kwam haar soloprogramma She Was a Visitor uit, een Gesamtkunstwerk van Marc Vanrunxt, Jan Martens en Truus Bronkhorst. In 2014 gaat zij de uitdaging aan door met vier generaties dansmakers, choreografen Kristel van Issum (T.R.A.S.H) en opnieuw Marc Vanrunxt (Kunst/Werk), de voorstelling Ende der Zukunft te maken. Bronkhorst danst hierin een duet met de 22-jarige Jens Van Noten. In 2014 maakte Bronkhorst samen met Dik Boutkan, Lia Rood en René Rood, de voorstelling Indianenverhalen met 14 geestelijk gehandicapten. In 2014 geeft zij tevens les aan toneelacademiestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht.

ROXY JONGEWAARD

Roxy Jongewaard (1994) is student Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij interesseert zich voor moderne kunst, het museumwezen en de filosofie van schoonheid. Centraal in haar onderzoek staat vaak de vraag: “Waarom vinden wij mooi wat wij mooi vinden?”. Dit komt onder andere tot uiting door onderzoek naar de receptiegeschiedenis van kunstenaars, verzamel- en tentoonstellingsbeleid in verschillende musea en onderzoek naar verschillende esthetica-leren. Zij heeft als student-tentoonstellingsmaker in het seizoen 2014-2015 meegewerkt aan exposities bij Bijzondere Collecties (tentoonstelling Goed Fout) en Vox-Pop (tentoonstelling Amsterdammers!). Sinds het seizoen 2011-2012 is zij als dramaturg verbonden aan Truus Bronkhorst/Stichting van de Toekomst, en heeft in die functie meegewerkt aan Seule, She Was a Visitor en Ende der Zukunft. Zij was bij iedere voorstelling die Truus Bronkhorst in de afgelopen vier jaar gegeven heeft aanwezig.