OVER TRUUS BRONKHORST

BIOGRAFIE
Truus Bronkhorst studeerde dans bij Max Dooyes, Koert Stuyf, Ellen Edinoff en Bart Stuyf in Amsterdam. En in New York bij Martha Graham, Merce Cunningham, Viola Farber, Kei ta Kei  e.a.

Zij stond aan de wieg van Stichting Dansproduktie (1978) met stukken als Vermiljoen en Lopen en aan de basis van Vals Bloed (1982) met o.a. She Said en Dagger of Charm.

In 1986 begon zij haar eigen productiebedrijf genaamd ‘de Stichting van de Toekomst’, waar  zij een serie van tien soloprogramma’s maakte, waaronder Truus Bronkhorst in concert,  Lood, Goud, en Zwarte Bloesem. Samen met theatermaker Marien Jongewaard maakte zij vervolgens tien dansprogramma’s voor hun dansgroep van gemiddeld  tien dansers, zoals Wonderful World, Goodbye Body, the Fall, Soul, I Feel Good  en Exit.

In de 6 jaar na Exit studeerde zij Gyrotonic en Gyrokinesis. Daar geeft zij nu les in.

Met Dallas (2011), een productie van Nieuw West verscheen zij weer op het toneel. Vervolgens danste ze in 2012 Jeanne, een solo van Roy Peters, maakte ze Seule, een soloprogramma voor haarzelf, met groepsstukken voor 20 dansers, en danste ze Bis, een solo van de hand van Jan Martens.

In november 2013 kwam haar soloprogramma She Was a Visitor uit, een Gesamtkunstwerk van Marc Vanrunxt, Jan Martens en Truus Bronkhorst. In 2014 gaat zij de uitdaging aan door met vier generaties dansmakers, choreografen Kristel van Issum (T.R.A.S.H) en opnieuw Marc Vanrunxt (Kunst/Werk), de voorstelling Ende der Zukunft te maken. Bronkhorst danst een duet met de 22-jarige Jens Van Noten. Beide voorstellingen zijn geproduceerd door de Stichting van de Toekomst. Verder maakte Bronkhorst in 2014 samen met Dik Boutkan, Lia Rood en René Rood, de voorstelling Indianenverhalen met 14 geestelijk gehandicapten. In 2014 gaf zij les aan toneelacademiestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (HKU). In 2015 maakte Bronkhorst samen met haar dochter Roxy Jongewaard en 8 studenten van de acteursopleiding van de HKU de voorstelling It’s a Beautiful Day. Voor het nieuwe seizoen 2016-2017 staat War Is Over op stapel: een hereniging van de Friends uit 1996.

 Download